MERGE Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Serbest Muhasebeci Mali Müşavir.İbrahim ALTAY
|
|||
<< ANA SAYFA |
|||
HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ SEÇELİM
Öncelikle Genç girişimcilere tavsiyem; Eğer iş tanımını yaparak, faaliyetlerinde başarılı olacaklarına inanıyorlarsa fakat yeterince iş yönetme tecrübeleri yoksa, mali kaynakları da yeterli değilse sınırsız sorumluluk olmasına rağmen adi şirket ile başlamaları daha uygun olur kanaatindeyim.
Edindiğim tecrübelerden hareketle diğer şirketlerden herhangi birini kurarak işe başlamaları halinde kuruluş işlemlerinin maliyeti daha yüksektir. Ayrıca kuruluştan sonraki maliyetleri de daha yüksek olmaktadır. Kısıtlı sermaye ile işe başlayan girişimciler başta yüksek maliyetler altında ezilmektedirler. Kısıtlı Sermayelerinin önemli bir bölümünü şirketin kuruluş ve idamesi için harcadıklarından kazanç dönüşümü sağlayamadan maliyetler altında ezilmektedirler.
Herhangi bir başarısızlık neticesi işin tasfiyesi daha masraflı ve zaman gerektirmesi daha fazla mağdur olmalarına neden olmaktadır. Adi şirketin tasfiyesinin masrafsız ve kısa oluşu fazla karışık usul ve esaslara tabi olmaması kolaylık sağlamaktadır. ilk adi şirket olarak işe başlamaları, amaçlarını gerçekleştirerek belli bir satış/gelir hacmine ulaşmaları ve kar elde ettikten belli süre sonunda Limited veya Anonim şirkete firmalarını tasfiye ederek, birleşme yoluyla tür değiştirmelerinde fayda olduğu kanaatindeyim. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yapılacak işin türü, gerektirdiği mali olanak ve yetenek şirketin türünü etkiler. Bazı ekonomik faaliyetler için yasaların koyduğu zorunluluklar vardır. Mali aracı kuruluş, Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklıkları, Sigortacılık, Bankacılık için Anonim Şirket Kurulmalıdır. Umumi Mağaza İşletmeciliği ancak Anonim Şirketlerce yapılabilir.
İşin gerektirdiği mali imkan çok ciddi sermaye gerektirdiğinde alışılan şirket şekli Anonim Şirkettir. istisnaen Limited Şirket olabilir.
Şirketler genel ayrımda şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olarak iki gurupta incelenmektedir. Sermaye Şirketleri olan Anonim ve Limited Şirketler, riski ya da belirsizliği yüksek olan ve büyük mali imkanlar isteyen girişimleri karşılamak üzere gelişmiştir.
Müteşebbisin bir dükkanda, basit bir atölyede yapabildiği ve üretimini olduğu gibi, pazarlamasını da iyi bildiği işlerin ise şahıs şirketi olarak kurulmasında sakınca yoktur.
Anonim ve Limited Şirketlerin kanun tarafından daha kolay denetlenebilir zannedilmesi birçok halde ona itibarlı konum vermektedir.
Büyük sayıda çalışanı olan girişimlerin; Anonim veya Limited Şirket yapısında olması, kaliteli personel tedarikine olanak vermektedir. Çünkü; bu şirketlerin yapısında çalışanın kaderini bir tek sermayedarın keyfıne bırakmamak gibi görüntü vardır. Yönetim daha profesyonel hale gelmesine organları vasıtası ile zemin hazırlamaktadır.
Ayrıca; Anonim veya Limited Şirkette ortak olmanın riskleri Kollektif veya Komandit Şirket ortaklığı riskinden çok azdır. Anonim Şirket ortağı koyduğu sermayeyi unutabilirse hiçbir dertle karşılaşmaz iken diğerlerinde derdin sınırları (Komanditer ortak hariç) yoktur.
Özetle; çok iyi bilinen işte yakın ilgi içinde olarak, güvenilirliği kesin ortakla Adi-Kollektif ve Komandit Şirkette Komandite ortak olunabilir. Sermayeyi unutmak ve onu ciddi olarak denetlemeyi de duşünmemek kaydıyla Komandit şirkette Komanditer ortak olunmalıdır. Gerçek denetim mümkün olan bir işte, bilinmeyen kişilerle ortaklık söz konusu ise Limited veya Anonim Ortaklık kurulmalıdır.
Her ne kadar T.Ticaret Hukukunda Kollektif, Komandit şirket tanımları olsa da, geçmiş yıla kadar Maliye'nin Hayat Standardı Esasına göre aldığı vergiler nedeni ile Şahıs Şirketleri piyasadan silinmiştir. Bu gün kurulması ve kapatılması kolay olduğundan Adi Şirket ile Sermaye Şirketlerinden ise Limited Şirket, Anonim Şirket arasında tercih yapılmaktadır.
|